Coronapandemin pressar läkemedelsbolagen att snabba på sina utvecklings- och produktionsprocesser. Många bolag plöjer ner stora summor pengar i forskning kring ett vaccin mot covid-19. Men det gäller sedan att kunna producera vaccinet i stora mängder så fort det blivit godkänt. Här finns mycket att vinna för det bolag som hinner först.

165 olika vaccin utvecklas

För det mesta tar det lång tid att utveckla ett nytt vaccin. Det ska forskas fram och sedan genomgå en rad kliniska prövningar, innan det till slut kan godkännas. Just nu utvecklas 165 olika vaccin runt om i världen. Av dessa har 31 vaccinkandidater kommit så långt att de testas på människor.

Så fungerar ett vaccin

Just nu forskas det på fem olika typer av vaccin mot covid-19. Den första varianten är ett virusvektorvaccin, som triggar igång en immunologisk reaktion som leder till bildandet av antikroppar. Variant två och tre liknar varandra och kallas dna- respektive rna-vaccin. De båda tar fram den genetiska koden för delar av viruspartikeln som triggar igång kroppens immunförsvar. Den fjärde varianten är så kallade attenuerade vacciner. Det försvagar (attenuerar) viruset så att det aktiverar kroppens immunförsvar och tar sig in i cellerna och gör en kopia av sig själv. Slutligen finns proteinbaserade vaccin, där man utgår från protein från det aktuella viruset för att trigga igång bildandet av antikroppar.

Åtta miljoner doser till Sverige

Ett av företagen som är långt framme i processen är AstraZeneca som tillsammans med Oxford University arbetar för att ta fram ett vaccin. Skulle processen lyckas så har EU slutit ett avtal med företaget om att köpa 400 miljoner doser, varav sex miljoner doser ska gå till Sverige. Det innebär vaccin till tre-sex miljoner svenskar, beroende på om en eller två doser kommer att behövas. Vilka grupper som ska prioriteras håller på att utredas, men sjukvårdspersonal och personer i riskgrupper kommer troligtvis hamna långt upp på listan. Förutom AstraZeneca har det kinesiska bolaget Cansino Biologics utvecklat ett vaccin som ska testas i fas 3, den sista delen i en klinisk studie innan ett eventuellt godkännande. Även det amerikanska bioteknikbolaget Moderna har påbörjat sina fas 3-studier. Försöken omfattar 30 000 personer i USA som ska få antingen vaccinet eller placebo.

Ryssland har redan börjat producera

Ryssland meddelade i början av hösten att de tagit fram världens första vaccin mot covid-19. Vaccinet, som fått namnet “Sputnik V”, har dock inte genomgått den sista fasen i en läkemedelsutveckling, de så kallade fas 3-testerna, och kritiska röster har höjts för att vaccinet inte är tillräckligt säkert.

Om Författaren

Lämna ett Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *