Varför lyckas bedrägeriförsök? Vilka metoder använder bedragare och vad kan egentligen förväntas av dig och dina anställda för att skydda ert företag mot bedrägeri? Här är fem saker du bör veta om så kallad cyberhygien.

Visste du att ett av två säkerhetsintrång orsakas helt eller delvis av den mänskliga faktorn? De sätt som företag skyddar sig mot dataintrång och attacker är ständigt i förändring så det är viktigt att du och dina anställda hänger med i svängarna.

För att hjälpa dig bli mer säker på cybersäkerhet har vi här nedan samlat sju saker du måste veta om cybersäkerhet.

Tvåfaktorsautentisering (2FA) stärker din inloggningssäkerhet

Tvåfaktorsautentisering, även känd som flerfaktorsautentisering eller 2FA, är ett enkelt sätt att göra din inloggningssäkerhet bättre. 2FA kräver inte bara ditt lösenord utan också en sekundär typ av information.

När det gäller autentiseringsfaktorer så kan man dela upp dem i tre kategorier:

Något du vet – Kunskapsfaktor, till exempel ett lösenord

Något du har – Besittningsfaktor, till exempel en telefon med en autentiseringsapp

Något du är – Inneboende faktor, till exempel ett fingeravtryck

Så varför är tvåfaktorsautentisering så viktig? Även om ditt lösenord skulle läcka så skulle en skadlig aktör inte få åtkomst till dina konton med 2FA aktiverat om de inte har den andra faktorn (som de oftast inte har). För att komma igång, installera en autentiseringsapp på din telefon och aktivera den på alla tjänster som tillåter den.

För den informationssäkerhetsansvarige som vill underlätta för sina medarbetare så finns det ofta stöd för olika typer av tvåfaktorsautentisering inbyggt i många produkter! Undersök om just ditt mailsystem har möjlighet att använda tvåfaktorsautentisering och se till att alla medarbetare utbildas i hur det används!

Uppdatera programvaran för dina enheter!

Är du en av dem som väntar veckor med att installera den nyaste iOS-uppdateringen på din iPhone?

Att fortsätta använda en äldre version av programvaran på dina enheter är farligt eftersom nya programvarupatcher existerar för att fixa tidigare upptäckta sårbarheter. Europeiska Unionens byrå för cybersecurity rekommenderar att programvaran är uppdaterad för maximalt skydd. En uppdatering om dagen håller fler virus borta.

Vaccinera den mänskliga faktorn

Trots antivirusskydd är du inte så skyddad som du kanske tror. Faktum är att en av två säkerhetsintrång orsakas helt eller delvis av den mänskliga faktorn.

Tänk dig att du får ett e-postmeddelande i din inkorg från en vän som du inte har hört från på två år. När du öppnar e-postmeddelandet står det: “Klicka på http://shorturl.sdgxz.com, det var så roligt!” Vad gör du?

Du bör aldrig öppna en länk eller bilaga om du inte är helt säker på vem som skickade den. Ett förfalskat e-postmeddelande är ett typiskt exempel på nätfiske där bedragaren skapar meddelanden som använder så kallad social engineering för att locka mottagaren att ta betet och klicka på länken eller öppna bilagan.

Hälften (48 procent) av företagen är mer oroliga för att deras anställda bryter mot de interna riktlinjerna för data än de är för externa hackers. 

Dessutom ger ett av fem företag inte sina anställda regelbunden utbildning i cybersäkerhet. 42 procent av medelstora och stora företag har drabbats av intrång inom cybersäkerhet, och 1 av 18 nämnda intrång har varit stora. Så håll dina anställda uppdaterade och utbildade!

Majoriteten av dataintrång mot organisationer kommer från nätfiske

Information som överförs över ett telefonsamtal ses ofta som trovärdig, men en av de vanligaste metoderna för att attackera mjukvaruföretag är genom social engineering.

En person som ringer dig och påstår sig vara från ditt företags support kan faktiskt vara en bedragare. Så mycket som 90 procent av alla virus med skadlig kod och 72 procent av alla dataintrång mot organisationer kommer från nätfiske.

Agera ansvarsfullt online – du lämnar fler fotavtryck än du tror och ingenting är gratis

Du surfar på nätet och bestämmer dig för att installera en rättstavningsaddon till Chrome; det förenklar ju så mycket! Nästa dag får du reda på att varje lösenord du använt finns tillgängliga för allmänheten online, och någon helt annan än du har börjat ladda upp inlägg i dina sociala medier …
Så se till att du bara installerar objekt och program på din dator som du litar på och behöver. Håll om du kan ditt privatliv och ditt arbetsliv separat. Trots flera säkerhetslager installerade på din arbetsdator är det användaren (du) som ansvarar för att upprätthålla den säkerheten genom ditt agerande online. Våga fråga din organisations IT-personal om du misstänker att du har blivit utsatt för nätfiske, läckande appar, utpressning eller liknande, de finns där för att hjälpa dig och ditt företag att hålla er säkra!

Även en app eller ett program som är till synes gratis finansieras ofta på något annat sätt än via direktbetalning. Var noga med att läsa användaravtal som beskriver hur dina personuppgifter eller företagsuppgifter kan komma att användas.

Om Författaren

Lämna ett Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *