Fastighetsmagnaten Erik Selin – en av Sveriges rikaste människor – har haft en tuff månad. På bara en månad har hans aktier i fastighetsbolaget Balder sjunkit i värde med ca 17,9 miljarder kronor, drygt 664 miljoner kronor per dag. 

I sviterna av Covid-19

Det är få som kunde ana att ett virus skulle kunna leda till det börskaos som vi ser runt om i världen idag. På den svenska börsen har nästan alla bolag tagit stryk under den senaste månaden, men kanske mest stryk har fastighetsbolagen tagit.

Hotellfastighetsbolaget Pandox har sjunkit med ca 71%, fastighetsbolaget Klövern med 48% och Nyfosa med drygt 57%. Också aktieägarna i fastighetsbolaget Balder har haft det jobbigt under mars månad – deras B-aktie har sjunkit med nästan 48%.

Huvudägare i Balder är Erik Selin, 52, från Göteborg. Han har innan börsraset mest varit känd i fastighetskretsar innan hans relation med bloggaren och företagaren Isabella Löwengrip, vilka dock nu har gått skilda vägar. Totalt äger Selin ungefär 65,5 miljoner i Balder-aktier via sitt privata bolag Erik Selin Fastigheter AB.

Tappar i värde

Den 20 februari stod B-aktien i Balder på ca 540 kronor, 27 dagar senare stod den på 266 kronor, vilket innebär att Selins aktier tappat nära 17 952 254 472 kronor i värde. Det motsvarar en värdeminskning på drygt 664 miljoner kronor per dag.

Även Selins aktier i andra fastighetsbolag har också tappat i värde och som huvudägare i Collector Bank har han sett företagets aktier sjunka med drygt 60%.

Gabriel Isskander är chefredaktör på aktietidningen Börsveckan och han menar att en av anledningarna till att just fastighetsbolagen tagit så mycket stryk i börskaoset är rädslan som folk känner. Han menar att detta har lett till panikförsäljningar och stora utflöden från fonder som ägt fastighetsaktier – och det i en kombination med att det finns en oro för att finansieringsmöjligheterna för fastighetssektorn försämrats. Han menar också att man inte får glömma att det hitintills varit väldigt goda tider för fastighetsaktierna och att många har sålt för att ta hem vinsterna.

Så hur ser framtiden ut?

Flera av de stora fastighetsbolagen som Balder, Nyfosa och Klövern har länge älskats av privatpersoner, de har uppfattats som trygga och stabila aktier och har därför stigit i värde relativt stadigt. Det som händer nu när börsen skakar är att alla drar sig ur, vilket leder till att fler säljer och kurserna rasar. Förhoppningsvis kommer rädslan minska över tid och med sitt goda rykte så är det stor chans att fastighetsaktier som t.ex. Balder kommer att återhämta sig. 

Om Författaren

Lämna ett Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *